Výmenný pobyt – Kovačica /Srbsko/ – Banská Bystrica 24.11. – 27.11.2019

2 December 2019, 12:15    |    Viera Gilányová


Snáď dobrý začiatok pre budúcu vzájomnú spoluprácu.

– skrátená verzia reportáže od Dajany

Keď som sa dozvedela, že naša škola organizuje výmenný pobyt so Srbskom, hneď som vedela, že sa chcem zapojiť. Lákalo ma to hlavne kvôli spoznaniu novej kultúry a jazyku a taktiež rada spoznávam nových ľudí. Keď nám p. profesorka Majerová oznámila, že sú to Slováci a vedia po slovensky, ostala som trochu smutná, ale ani to ma neodradilo.

Naša výmena sa začala v nedeľu, kde sme sa všetci stretli v Štúdiu tanca a spoznali sme tam našu dvojičku. Zo začiatku to vyzeralo všelijako, ale po ceste domov sme sa začali poriadne rozprávať a smiať. Neviem, ako sa to podarilo, ale s Denisom sme si dobre rozumeli. Hneď ako sme prišli domov,  som ho zoznámila s mojou rodinou a Denis sa s nimi hneď začal rozprávať po anglicky, čo miestami bolo naozaj vtipné, lebo moji rodičia po anglicky veľmi dobre nevedia.

Druhý deň naša výmena pokračovala programom v škole, kde si naši srbskí kamaráti pre nás pripravili naozaj pekný program. Bolo to očarujúce, ale obávam sa, čo si pre nich pripravíme my, keď pôjdeme do Srbska. Po programe sme sa presunuli do mesta, kde sme im ukázali naše bystrické pamiatky. Najviac ich bavilo hádanie našich bystrických slov, aj kde niektoré dobre poznali.

Tretí deň naše dvojičky mali program bez nás, ale my sme sa s nimi stretli podvečer v Európe. Išli sme spolu na špagety, kde nás naučili ako správne jesť špagety v Srbsku a to si ich krájať nožom.

Posledné ráno, kde naše dvojičky odchádzali, sme sa išli pred našu školu  rozlúčiť so všetkými Srbmi. Už sa teším keď pôjdeme my tam a naučia nás niečo o Srbsku.