Októbrová pohoda v južných Čechách

28 October 2019, 10:22    |    Viera Gilányová


 

25.10. 2019, v duchu prekonávania „ganeration gap“, sa vybrali spolu študenti 1.D a 3.C  triedy a ich učitelia (súčasní i bývalí) do cieľa Švejkovej anabázy - do Českých Budějovic.

Začali sme  perlou južných Čiech - historickým mestom Český Krumlov, ktoré, je právom pre svoju jedinečnosť zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Rovnako nás zaujala malebná vidiecka architektúra dedinky Holašovice, známa z filmu Babovřesky.

Aby bol zážitok z južných Čiech dokonalejší, bol spojený s návštevou zámku Hluboká, ktorého stavba je inšpirovaná kráľovským sídlom Windsor. Veď kto by nechcel vidieť miesta , kde sa natáčala rozprávka o pyšnej princeznej.

Švejkove  České Budějovice očarili Čiernou vyhliadkovou vežou zo 16.storočia, ako aj malebnými uličkami mesta , z ktorých doteraz dýchajú dejiny. Nechýbala ani prehliadka pivovaru Budvar, ktorý k  metropole južných Čiech  neoddeliteľne patrí. 

 Zdá sa, že plán sprostredkovať umenie s poznaním bol splnený a exkurzia odhalila nielen pamiatky a  históriu, ale aj atmosféru a krásu navštívených miest, pretože (ako sa správne vraví) 1x vidieť je viac , ako 100x počuť.

fotogaléria