Medzinárodný diktát zo Sèvres

20 March 2023, 19:15    |    Viera Gilányová


Pri slove diktát väčšine ľudí naskočí husia koža. Všetci sa obávajú množstva chýb a pocitu frustrácie z náročnej úlohy. Ak sa však nastavíte na diktát ako na výzvu a tiež ako ďalší nástroj pre zlepšovanie si úrovne cudzieho jazyka či myslenia, tak sa pri písaní diktátu môžete aj zabaviť. To bol prípad skupiny 15 odvážlivcov, ktorí sa v piatok 17.3.2023 zúčastnili na písaní video diktátu zo Sèvres, ktorý pripravuje naša francúzska partnerská škola Lycée Jean-Pierre Vernant.

Spolu 150 študentov a profesorov zo Sèvres, Puteaux, Varšavy, Viedne, Varny, Sofie a Banskej Bystrice v rámci programu EEE  "Europe, éducation, école" (Európa, výchova, škola) a pri príležitosti mesiaca frankofónie statočne bojovali s nástrahami diktátu z francúzštiny. Diktát plný slovných hračiek pripravil bývalý novinár z denníka Le Monde pán Jean-Pierre Colignon.

Gratulujeme výhercom za našu školu, Valike Kuzmínovej, Dominike Kollárovej a Emílii Buchovej a zároveň ďakujeme organizátorom za podujatie. Tešíme sa na novú edíciu diktátu v roku 2024 v dobe keď slovesá byť, myslieť, hovoriť vďaka umelej inteligencii nadobúdajú nový význam.