Jabloňový október ako v perinke

20 October 2019, 19:45    |    Viera Gilányová


Dňa 18.októbra.2019, kedy sa konalo pripomenutie výročia narodenia J.G.Tajovského, spojilo viacerých aktérov: ŠVK v BB, obec Tajov i Gymnázium J.G.Tajovského.

Každý prispel k spomienkovej slávnosti inak, ale všetci sa zhodli na obdive k nášmu rodákovi, ktorý od vstupu do literárneho života nachádzal  cestu k slovenskému ľudu, k jeho kultúre a s veľkou pozornosťou si všímal jeho život. Tajovský veril, že chudobní ľudia sú mravnejší ako bohatí , vedia sa rozhodovať pre ľudské dobro. Takými boli aj postavy jeho  poviedok: úbohý sluha Maco Mlieč, obetavá vdova Turianka či statočná Mamka Pôstková....

Študenti 4.L sa predstavili v dramarizácii tejto poviedky - Perinka, ktorej premiéra sa konala práve dnes. Aj samotní vnuci J.G.T. sa pripojili formou osobného  listu k spomienkam na svojho deduška a naši študenti spolu s Tajovčanmi  obnovili aj tradíciu ovocných stromov, ktoré vždy v záhrade Gregorovského domu rástli. Vysadili jablone, ktoré nám budú pripomínať, že všetci môžeme byť ( ako vravel J.G.T.) „tajnými boháčmi“, stačí iba veriť a chcieť.

fotogaléria