Exkurzia CERN

17 October 2019, 13:10    |    Viera Gilányová


V dňoch 9.12.-13.10. sa niektorí žiaci tretích a štvrtých ročníkov zúčastnili exkurzie do CERNu. Hneď v prvý deň nášej exkurzie sme navštívili centrum vedy vo Winterthure. Vôbec sa nejednalo o obyčajné vedecké centrum preplnené informáciami, ale bolo to skôr také vedecké ihrisko. Každý jeden návštevník (teda aj my) si tu mohol na vlastnej koži odskúšať množstvo pokusov, vidieť rôzne vedecké predstavenia, či dotknúť sa blesku, ktorý tam akurát vyrobili.

Ďalší deň sme začali prehliadkou mesta Ženeva. Stáli sme pred Palácom národov OSN, videli sme symbol protestu proti nášľapným mínam – stoličku so zlomenou nohou, „vykúpali“ sme sa vo fontáne, navštívili sme katedrálu sv. Petra, prechádzali sme krásnymi uličkami mesta až sme sa dostali k Ženevskému jazeru, z ktorého fontána chrlí vodu až do výšky 140 metrov.

Druhú časť dňa sme strávili v CERNe (Európska organizácia pre jadrový výskum). Do celej problematiky nás uviedol „náš“ človek – Slovák, ktorý tam už niekoľko rokov pracuje. Po úvodných slovách si pre nás zamestnanci CERNu pripravili odborný výklad o samotnom Veľkom hadrónovom urýchľovači. Ako sa vyrábal, z čoho sa skladá a vôbec, ako funguje. Dokonca sme sa dozvedeli aj čo to o budúcnosti CERNu a ich ďalších plánoch.

Posledný deň pred odchodom sme sa ešte zastavili v úžasnej čokoládovni Cailler a takisto aj v neďalekej syrárni. Plní zážitkov, zase o niečo múdrejší, nabalení čokoládou a syrmi sme sa šťastne vrátili domov.

 

Viktória Podmanická, 3C