DIVADELNÝ ŠTVRTOK - HELVEROVA NOC

18 October 2019, 18:50    |    Viera Gilányová


Celkom malé divadlo zo Starého Tekova už v Banskej Bystrici poznáme. V rámci cyklu DIVADELNÝ ŠTVRTOK v SOS sa s členmi divadla stretli 17. 10. 2019 o 15.30 aj študenti GJGT na inscenácii významného poľského autora Ingamra Villqista HELVEROVA NOC.
Je to intímny a veľmi emotívny príbeh odohrávajúci sa v dobe, keď sa za dverami jednoduchého príbytku deje veľká a revolučná spoločenská zmena. Nepokoje z ulice výrazne vstupujú a ovplyvňujú životy prostoduchého Helvera a jeho pestúnky Kláry. Hra, hoci sa odohráva v bližšie neurčenom období, je veľmi blízka tomu, čo zažívame v našej spoločnosti práve v súčasnosti.



Ako sme sa začali pozerať na svet inak po hre Helverova noc

Nikto presne nevedel, čo očakávať od hry, ktorá pre nás bola pripravená v Osvetovom stredisku. Boli sme však svedkami neskutočne silného predstavenia o mentálne postihnutom mužovi a žene po jeho boku, ktorých príbeh bol zasadený do vojnového obdobia.

Režisér Edo Šebian pomohol vdýchnuť textu od známeho poľského dramatika Ingmara Villqista nový rozmer. V centre pozornosti bol človek a jedna naliehavá alarmujúca výpoveď, ktorá sa snažila vyvolať v divákovi pravé ľudské cítenie. Manželský pár Ria a Petr Mézsarošovci v hlavných úlohách odviedli perfektnú prácu. Počas len jednej hodiny nám ukázali podstatu herectva a podstatu umenia a prinútili nás skutočne niečo cítiť.

Karla stretáva postihnutého Helverta v najťažšej chvíli svojho života. V tento moment, kedy prežíva stratu lásky svojho manžela kvôli skutku, ktorý vykonala, sa rozhodne zostať s Helvertom a zahrnúť ho starostlivosťou. Táto láska ju však robí ešte zraniteľnejšou. Pre Helverta ona nie je ani matkou, ani manželkou. Nie je mu nič, no zároveň všetko. A jedna noc, v ktorej sa odohráva príbeh na javisku, zmení ich život.

Celý priestor sa skladal len z jednej kuchyne, ktorá bola pre naše postavy najprv útočiskom, no potom pascou. Za jej oknami totiž zúri pogrom a Helvert ako „ďalší blázon v štvrti“ určite nie je v bezpečí. A činy, ktoré bola Karla donútená vykonať, aby ho ochránila, nám otvorili oči o sile tejto postavy.

Musím povedať, že tento krásny príbeh dvoch ľudí a ich nezištnej lásky mi prišiel naozaj obohacujúci. V niektorých chvíľach som sa dokonca sama pristihla, že nedýcham. Ďakujem, že sme to mohli vidieť a dostať tak ďalší kúsok skladačky chápania života. Pretože to pre nás bol až taký silný umelecký zážitok, že sme celou cestou z divadla hovorili, ako sa odteraz na svet pozeráme inak.

Julka Ládiová, 3.B