Ako asi vyzerá manželstvo v listoch?

24 October 2018, 08:51    |    Viera Gilányová


Čriepky zo života J. G. Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej predstavili študenti 3.L a 4.C svojim spolužiakom pri príležitosti Medzinárodného dňa knižníc – 22. 10 2018. Pripravili dramatizované čítanie z ich listovej korešpondencie.

Autentické slová a myšlienky Jozefa a Hany  dotvorili obraz o ich vzťahu. Na prvý pohľad dobrom a vrúcnom, s benevolentnými prejavmi a angažovanými ideami. Vo vnútri ale prekonávali tlak doby a všeobecne platné konvencie, tiež najrôznejšie vzdialenosti – prvotné čakanie na deň svadby, cestovanie, pobyty v kúpeľoch, vojna, zajatie...

Našim mladým divadelníkom (vďaka spolupráci s Mgr. Luciou Panáčkovou z LHM  ŠVK v Banskej Bystrici) sa tak podarilo na chvíľu preniesť divákov do vtedajšieho času. Súčasne im ponúkli priestor dozvedieť sa viac  nielen o tom, čo Gregorovci robili a akí boli, ale aj to, čo cítili a prežívali. Vytvoriť si obraz o navonok ideálnom páre, ktorý ovplyvnila doba, konvencie, rozdielne názory i vzdialenosť.

To, že  ich práca na tomto výnimočnom projekte doslova pohltila, svedčia nielen ich vynikajúce „herecké“ výkony, ale aj skutočnosť, že predstavenie oživili vlastnou hudbou a textami piesní, ktoré sami zložili. Vysoko oceňujeme ich kreatívny prístup a zanietenie, s akým  stvárnili dramatizované čítanie listovej korešpondencie  Jozefa G. Tajovského  a Hany Gregorovej.

Podujatie  bolo prezentované pred celým prvým a druhým ročníkom a zožalo veľký úspech ako u študentov, tak aj u vyučujúcich PK SJL.

fotogaléria