Exkurzia Osvienčim – Brezinka – Krakov

11 June 2018, 08:31    |    jakub


Dňa 4.6.2018 sme dostali príležitosť navštíviť koncentračný tábor v Poľsku – Osvienčim. Druháci a my, tretiaci, sme po úmornom rannom vstávaní vyrazili na cestu.

Oznam na nástenke suplovania klamal. Ani zďaleka sme neodchádzali o 5:30. Avšak skutočnosť vstávania o tretej ráno nikoho neodradila od toho, aby si toto putovanie históriou užil. Po príchode nás privítala veľmi príjemná sprievodkyňa – Poľka hovoriaca excelentne po slovensky. Vtipnou spomienkou na pána profesora Oravca nám v krátkosti opísala jej skúsenosti so slovenským jazykom. Gumkáči sú populárnejší, než sa zdá.

Avšak, neohúrili nás len jej jazykové schopnosti, ale najmä jej podrobná znalosť histórie. V žiadnom prípade nešlo o prechádzku ružovou záhradou. História na nás dýchala z každého smeru a mnohé momenty boli na zamyslenie. „Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený znovu si ju opakovať.“

Tento citát zasadil červa do hlavy mnohým z nás. Po skončení prechádzky našimi dejinami sme zamierili do Krakova. Toto príjemné rozptýlenie prišlo vhod po pochmúrnom dopoludní. Krakov nás už z diaľky zaujal svojimi pamiatkami. Mesto so symbolom draka omámilo naše zmysly svojou bezrozmernou krásou. Bezrozmerná nebola len krása, ale aj davy turistov, ktoré nás delili od vytúžených pohľadov. Tento deň sa určite vryje do našich spomienok. Jeho estetický aj historický prínos určite neupadne do zabudnutia.

Kika a Jakub, 3.F