CATHEDRA EX LIBRIS SA STÁLE TEŠÍ VEĽKEJ OBĽUBE.

29 January 2020, 20:57    |    Viera Gilányová


 „Nemysleli sme si, že z pár drevených paliet a  kopy starých kníh môže vzniknúť tak príjemný kútik, ktorý je nie len originálny, ale aj estetický. Kvety, lampa, vankúše, deka –to všetko vytvorilo dojem útulnej izby  ako stvorenej na čítanie počas jesenných dní. Chýbal už len krčah teplého čaju,“ takto hodnotili pred 4 rokmi študenti čitateľský kútik, ktorý sme spustili v rámci projektu zameraného na rozvoj čitateľskej gramotnosti.

Projekt ktorý sme pripravovali, mal 2 fázy:

1. otvorená knižnica pre všetkých

Študenti  priniesli  knihy z domu, ktoré už nechceli, nepotrebovali alebo im len tak zavadzali. Z kníh, ktoré študenti vyzbierali, sme vytvorili v priestoroch školy  otvorenú knižnicu. V rámci hodín SJL, UKL a Dejín umenia si ich študenti môžu prezrieť a mnohí využili možnosť si ich požičať alebo vymeniť za inú.

2.cathedra ex  libris                                                         

Cieľom bolo využiť staré / nepotrebné  knihy - vdýchnuť im nový život (špecifická forma recyklácie) a vytvoriť  čitateľský kútik (Cathedru ex libris). Zábavnou formou  sme chceli motivovať žiakov k čítaniu, dosiahnuť záujem žiakov na spolupodieľaní sa  a spoluzodpovednosti za zatraktívnenie školy netradičným spôsobom.

Projekt sa stretol s veľmi pozitívnou odozvou a na jej stálom fungovaní sa podieľajú aj tohtoroční prváci a štvrtáci.

Zapojte sa i vy a doneste svojej slovenčinárke knihy na naše-vaše kreslá z kníh.