Výmena Banská Bystrica - Recanati 2018

1 October 2018, 08:13    |    Viera Gilányová


 utorok 18.9. k nám zavítali výmenní študenti z talianskeho Recanati. Oni nám svoj región predstavili v máji, a teraz nastal čas, aby sme im my ukázali krásy Banskej Bystrice a okolia.


Išli sme na to celkom zhurta a hneď prvý deň sme mali bohatý program. Taliani sa po uvítaní išli vzdelávať do našich labákov a potom si zahrali volejbalový zápas proti Slovákom (nenechali sme sa zahanbiť!). Pripravili sme si pre nich aj poznávaciu hru po našom meste, z ktorej sa im jednoznačne najviac páčilo, keď dostali za úlohu pripínať štipce na okoloidúcich ľudí bez povšimnutia. A aby nám nebolo málo, vyštverali sme sa na Urpín, kde sme strávili zvyšok večera opekaním. 


Nasledujúci deň sa Taliani v škole naučili pár vetičiek po slovensky, zobrali sme ich na halušky a nemohli sme vynechať ani kúpanie- konkrétne v Turčianskych Tepliciach, kde sme sa všetci dobre zabavili. Naši korešpondenti mali vždy veľa energie, nevyčerpalo ich ani bláznenie sa v aquaparku, tak sme ich ešte zatiahli do laser arény, kde sme si proti sebe zahrali "vojnu". Narozdiel od volejbalu, v tomto sme proti nim nemali šancu. 
Posledný deň našej výmeny sme si užili ako sa patrí. Do krásneho prostredia Španej Doliny sme si doniesli piknik a užívali si posledné lúče slnka a spoločné chvíle. Večer nás čakal rozlúčkový večierok, kde sa o kultúrny program postaral Benjamín Rudík so svojou fujarou a talentom na spev, Kristián Bornay so svojou gitarou a Natália Bontová v úlohe DJa. Potom sme sa prejedení pizzou vybrali na festival svetla a niektorí na zvolenský jarmok, čo bolo veľmi peknou bodkou za našim dobrodružstvom. 




Posledný deň našej výmeny bol zároveň posledným dňom leta. Po celý čas, čo u nás boli Taliani, bolo krásne a slnečné počasie, a práve v to ráno, keď odchádzali, sa ochladilo o 10 stupňov a bičoval nás vietor a dážď, leto sa definitívne skončilo. Akoby so sebou naozaj niesli nejakú pozitívnu energiu, ktorú sme všetci cítili. Veď napokon, celá výmena sa niesla v duchu "volare, cantare"... No komu by nebolo dobre?


Veronika Dúžeková, IV.B