Motýľ na anténe

6 November 2018, 19:10    |    Viera Gilányová


6. 11. 2018 mali študenti 3.C, D a L možnosť zhliadnuť divadelné predstavenie Václava Havla Motýľ na anténe, ktoré minulý mesiac uviedlo v premiére banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí.

Satirickú jednoaktovku o utáranosti mladých intelektuálov, čerpajúcu absurditu zo skutočnosti, napísal Havel pre Československú televíziu v šesťdesiatych rokoch. Ešte pred príchodom „spriatelených armád“ v auguste 1968 ju ocenili v autorskej súťaži pôvodných televíznych hier. Čoskoro sa však stal autor personou non grata, takže inscenácia mohla uzrieť svetlo televíznej obrazovky až začiatkom deväťdesiatych rokov.

 

„Rozpráva o ľuďoch, ktorí veľa rozprávajú. Aj komplikovane, aj filozoficky, aj učene, aj múdro, aj vtipne, ale majú veľmi ďaleko od činov. A téma nemohúcna, že ľudia často v krčmách alebo pri vínku hovoria, čo nie je dobré a ako by to mohlo vyzerať, ale keď príde realita, nie sú schopní premeniť svoje slová na činy. Zdalo sa mi to na slovenské pomery aj dosť aktuálne. V mentalite nášho národa máme niečo podobné, čo je napísane v hre,“ povedala o hre jej  režisérka Soňa Ferancová. „Myslím, že hra je z veľkej časti autobiografická. Havel si urobil žart nielen z iných,ale aj sám zo seba. Dialógy mladých manželov nie sú žiadne nezmysly. Dokážu veľmi jasne, s nadhľadom, múdro, vtipne aj filozoficky pomenovať rôzne skutočnosti. Ich bonmoty majú logiku aj hĺbku, ale keď príde realita, nie sú schopní konať.“

 

Motýľ na anténe je štúdiou a analýzou vzťahov – manželských i generačných, ale aj o  múdrych rečiach a neschopnosti konať.  Nadčasová téma nám má čo povedať aj dnes .

 

Zdroj: https://kultura.pravda.sk/divadlo/clanok/489224-motyl-na-antene-o-mudrych-reciach-a-neschopnosti-konat/